Piramid Makanan Malaysia
Pengenalan
- Piramid Makanan Malaysia merupakan satu panduan mudah bagi individu mempelbagaikan makanan harian mengikut jumlah sajian yang disarankan.
- Makanan seimbang mengandungi kombinasi pelbagai jenis makanan untuk memberi kita semua zat makanan yang diperlukan oleh tubuh. Tiada satu pun makanan tunggal yang dapat membekalkan kesemua zat yang diperlukan. Tubuh memerlukan pelbagai jenis makanan dalam kuantiti yang berbeza untuk memelihara kesihatan.
- Piramid Makanan Malaysia mempunyai gabungan lima (5) kumpulan makanan yang diletakkan pada empat (4) aras. Selain daripada jenis kumpulan makanan, piramid makanan juga menyatakan jumlah sajian yang disarankan untuk diambil dalam sehari bagi setiap kumpulan makanan.
- Bentuk piramid yang lebih besar di bahagian bawah dan semakin mengecil ke atas menggambarkan kepada individu perlu mengambil makanan yang lebih banyak pada bahagian bawah (dasar) piramid dan makan sedikit makanan-makanan pada aras paling atas (puncak) piramid.
Kumpulan Makanan dan Aras
![]()
Untuk paparan yang lebih besar, sila klik
|
Aras 4 (puncak)
Lemak, minyak, gula dan garam Makan sedikit |
Aras 3
Ikan, ayam, daging dan kekacang Makan sederhana
½ – 2 sajian ayam, daging dan telur sehari
1 sajian ikan sehari ½ – 1 sajian kekacang sehari
1 – 3 sajian sehari susu dan produk tenusu.
|
|
Aras 2
Sayur-sayuran dan buah-buahan Makan banyak
Sayur- sayuran : 3 sajian sehari
Buah-buah : 2 sajian sehari |
|
Aras 1 (dasar piramid)
Nasi, mee, roti dan sumber biji-bijirin dan ubi-ubian Makan secukupnya
4 – 8 sajian sehari
|
Aras 1 : Nasi, mee, roti, bijirin dan hasil bijirin dan ubi-ubian |
|
Aras 2 : Buah-buahan dan sayur- sayuran |
|
Aras 3 : Ikan, ayam, daging dan kekacang |
|
Aras 3 : Susu dan hasil tenusu |
|
Aras 4 : Lemak, minyak, garam dan gula |
|
Jumlah sajian yang disarankan berdasarkan keperluan kalori:
Jadual 1: Bilangan sajian makanan mengikut keperluan kalori harian
Kumpulan Makanan | 1500 kkal/hari 1 | 2000 kkal/hari 2 | 2500 kkal/hari 3 |
---|---|---|---|
Bijirin | 4 sajian | 6 sajian | 8 sajian |
Buah-buahan | 2 sajian | 2 sajian | 2 sajian |
Sayur-sayuran | 3 sajian | 3 sajian | 3 sajian |
Daging/Ayam Ikan Kekacang |
½ sajian 1 sajian ½ sajian |
1 sajian 1 sajian 1 sajian |
2 sajian 1 sajian 1 sajian |
Susu dan produk tenusu | 1 sajian | 2 sajian | 3 sajian |
1 Sesuai bagi wanita yang tidak aktif dan warga emas
2 Sesuai bagi kanak-kanak, remaja perempuan, wanita yang sederhana aktif dan lelaki yang tidak aktif
3 Sesuai bagi lelaki aktif, wanita yang sangat aktif, remaja lelaki dan wanita serta lelaki yang kurang berat badan
Keperluan Pemakanan semasa Remaja
Mengapakah pemakanan itu penting kepada anda?
Pemakanan sihat adalah penting untuk :
- Menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang normal.
- Sentiasa cergas.
- Mengekalkan tahap kesihatan yang baik.
- Membekalkan tenaga dan nutrisi untuk melakukan aktiviti-aktiviti fizikal harian.
- Membekalkan tenaga bagi lelaki (apabila mereka mencapai akil baligh) untuk pertumbuhan otot.
Tenaga diperlukan untuk pelbagai fungsi seperti :
- Pembinaan otot tubuh.
- Mengekalkan suhu badan.
- Memastikan sistem dalaman tubuh berfungsi.
- Melakukan aktiviti-aktiviti harian.
- Keperluan harian anda adalah bergantung kepada :
- Saiz fizikal.
- Kadar pertumbuhan.
- Tahap aktiviti.
- Jantina.
- Secara amnya, badan anda memerlukan :
- Tenaga (yang diperolehi daripada makanan terutamanya daripada makronutrien).
- Makronutrien: Karbohidrat, Protein, Lemak.
- Mikronutrien:
Mineral- Kalsium, Besi, Iodin, Zink, Folat, Selenium.
- Secara amnya, keperluan kalori bagi kebanyakan remaja sihat adalah tinggi. RNI boleh digunakan sebagai garis panduan bagi menentukan keperluan tenaga dan juga lain-lain nutrien.
- Anda bolehlah merujuk kepada Saranan Pengambilan Nutrien Malaysia 2005 (RNI Malaysia 2005) untuk menentukan keperluan tenaga dan lain-lain nutrien. Keperluan tenaga dan nutrien bagi remaja yang mengandung dan remaja yang menyusukan anaknya juga boleh diperolehi.
- Anda haruslah mengambil makanan yang seimbang berdasarkan kepada Piramid makanan bagi memastikan makanan yang diambil tersebut dapat membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh anda.
- Pilihlah diet yang sihat bagi mengoptimumkan pertumbuhan selain dapat membina keyakinan diri anda yang tinggi!
Bagaimanakah menilai status pemakanan anda?
Status pemakanan ditentukan melalui keseimbangan makanan yang diambil dan tenaga yang digunakan.Anda boleh mengukur IJT dengan merujuk jadual IJT berlebihan berat badan atau kegemukan bagi umur 9-18 tahun mengikut umur.
Makan di Luar (DEWASA)
Apakah yang perlu anda lakukan semasa makan di luar?
- Pilih premis yang bersih.
- Pilih makanan yang sihat dan selamat.
Apakah premis makanan yang bersih?
Premis-premis makanan yang bersih ialah :- Terletak jauh dari kawasan yang kotor yang berhabuk dan tidak terdapat lalat, lipas, tikus dan binatang sesat.
- Mempunyai kemudahan asas seperti saluran air bersih, elektrik, saliran yang sempurna, tong sampah dan tandas.
- Mempunyai pengudaraan yang baik dan cahaya yang terang.
- Menggunakan perkakas atau alatan untuk makan dengan sempurna dan bersih.
- Mempunyai pekerja yang mengamalkan penjagaan kesihatan diri yang baik.
- Menutup semua makanan dan menggunakan penyepit makanan serta senduk semasa menghidangkan makanan.
Bagaimana untuk memilih makanan yang selamat?
- Elakkan memakan makanan yang tercemar yang mengandungi benda asing seperti rambut, kuku, pasir dan batu.
- Pilih makanan yang tidak berubah pada rasa, bau dan rupa.
- Pilih makanan yang segar dan baru dimasak.
- Elakkan mengambil makanan yang “terbakar” (hangus) seperti sate hangus.
- Pastikan makanan di dalam tin atau yang dibungkus masih dalam keadaan elok.
- Hadkan pengambilan makanan yang banyak mengandungi perisa tambahan dan perwarna tiruan.
- Elakkan makanan yang telah digoreng kembali berulang kali.
Bagaimana untuk memilih makanan sihat semasa makan di luar?
- Pilih diet seimbang sebagaimana yang disarankan mengikut piramid makanan.
- Jangan terlebih memesan makanan. Ambil makanan dengan hidangan bersaiz kecil berdasarkan Saranan Pengambilan Nutrien anda.
- Minta minuman yang kurang gula.
- Jangan tambahkan garam dan produk yang mengandungi garam (seperti kicap) yang terdapat di atas meja ke dalam makanan.
- Pesan jus buah yang segar dan bukan minuman berkarbonat.
- Minta lebihkan sayur-sayuran dalam mi, nasi dan stik.
- Minta salad dan bukannya kentang goreng apabila memesan makanan segera.
- Selesaikan makan anda dengan pembasuh mulut (dessert) iaitu salad atau buah-buahan yang segar.
Keperluan Pemakanan bagi Warga Emas
Pengenalan
Kebaikan
pemakanan yang sihat untuk mengekalkan kesihatan adalah penting untuk
warga emas sebagaimana ia penting bagi golongan muda. Kebanyakan warga
emas mempunyai keperluan nutrien yang khusus kerana penuaan mempengaruhi
proses penyerapan, penggunaan dan perkumuhan. Kombinasi makronutrien,
vitamin, mineral, serat dan air adalah sangat penting untuk membekalkan
nutrien yang mencukupi bagi golongan warga emas.
Makronutrien
- Sebahagian besar nutrien yang terdapat dalam diet seseorang individu adalah terdiri daripada makronutrien. Ia membekalkan tenaga dan nutrien penting yang diperlukan untuk memelihara kesihatan.
- Makronutrien merupakan nutrien yang membekalkan kalori atau tenaga. Makronutrien terbahagi kepada tiga kumpulan iaitu karbohidrat, protein dan lemak.
- Setiap makronutrien tersebut membekalkan kalori, jumlahnya berbeza seperti berikut:
- Karbohidrat membekalkan 4 kalori bagi setiap gram
- Protein membekalkan 4 kalori bagi setiap gram
- Lemak membekalkan 9 kalori bagi setiap gram
Serat
Serat
adalah sebahagian daripada komponen tumbuhan yang tidak boleh
dihadamkan oleh sistem penghadaman manusia. Ia hanya terdapat dalam
tumbuhan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan bijian. Terdapat
dua jenis serat iaitu serat larut dan serat tidak larut. Serat tidak
larut akan mengikat kepada air. Ini dapat meningkatkan pukal dan
melembutkan najis serta mempercepatkan pergerakan dalam usus.Antara kebaikan serat kepada kesihatan termasuk:
- Mencegah masalah sembelit
- Mengurangkan paras kolesterol dalam darah
- Kolesterol dikeluarkan dari badan melalui perkumuhan asid hempedu. Serat larut akan terikat pada asid hempedu dan mengakibatkan kolesterol dikeluarkan dari badan. Pengambilan makanan yang tinggi kandungan seratnya dikatakan dapat menurunkan paras kolesterol darah.
- Mengurangkan risik penyakit kardiovaskular dan beberapa jenis kanser (contoh: kanser kolon).
Kandungan Serat Dalam Makanan Terpilih:
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Berat (g)
|
Kandungan Serat (g)
|
---|---|---|---|
Jambu batu | 1 hiris kecil |
60g
|
16.0
|
Kacang kuda | ½ cawan |
66
|
5.6
|
Kacang tanah | ½ cawan |
58
|
4.8
|
Kacang merah | ½ cawan |
100g
|
4.0
|
Kacang hijau | ½ cawan |
100g
|
4.0
|
Kacang dal | ½ cawan |
100g
|
4.0
|
Buah pir | 1 biji saiz sederhana |
166
|
4.0
|
Kacang panggang | ½ cawan |
95
|
3.8
|
Epal | 1 biji saiz sederhana |
138
|
3.7
|
Tempe | 2 ketul kecil (50g) |
50g
|
3.2
|
Oren | 1 biji saiz kecil |
120
|
2.8
|
Kacang pis (rebus) | ½ cawan |
68
|
2.8
|
Ubi kentang | 1 biji saiz sederhana |
110
|
2.6
|
Pisang | 1 biji saiz sederhana |
100
|
2.4
|
Badam | 10 nuts |
15g
|
2.3
|
Jagung | 1 batang saiz sederhana |
77
|
2.2
|
Tomato | 4 ketul |
200
|
2.2
|
Lobak merah | ½ cawan |
62
|
2.0
|
Prun | 4 ketul |
28g
|
2.0
|
Bayam | ½ cawan |
60g
|
1.7
|
Kacang Pis | ½ cawan |
80g
|
1.6
|
Bendi | ½ cawan |
64
|
1.6
|
Kobis | ½ cawan |
60
|
1.4
|
Roti Tinggi Serat | 1 hiris |
28
|
1.3
|
Barli | 2 sudu besar |
26g
|
0.8
|
Oat | 2 sudu besar |
12g
|
0.2
|
Saranan Pengambilan Nutrien :
Saranan pengambilan serat adalah sebanyak 20 hingga 30 g/ hari.
Vitamin dan Mineral Yang Penting Bagi Warga Emas
Warga
emas mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami kekurangan vitamin
dan mineral serta lebih mudah untuk mendapat beberapa jenis penyakit
seperti gastritis, anemia dan penyakit tulang. Warga emas disarankan
untuk mengambil vitamin dan mineral mengikut Saranan Pengambilan Nutrien
Malaysia (RNI).
Vitamin A (Retinol)
Vitamin A diperlukan oleh badan bagi fungsi berikut:- Untuk menghasilkan pigmen retina (mata).
- Sistem imun badan berfungsi dengan baik.
Sumber Vitamin A Dalam Makanan:
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Kandungan retinol (µg)
|
---|---|---|
Hati ayam | 1 ketul (50g) |
8237
|
Hati lembu | 1 ketul (saiz kotak mancis – 50g) |
4469
|
Telur | 1 biji saiz sederhana (50g)) |
161
|
Susu penuh krim | 2 sudu besar |
56
|
Ikan bawal hitam | 1 saiz kecil (90g) |
24
|
Ikan kembung | 1 saiz sederhana (120g) |
16
|
Susu tepung skim | 1 sudu besar |
4
|
Karoten merupakan pro-vitamin A yang boleh ditukarkan kepada vitamin A (retinol). Ia terdapat dalam tumbuhan, terutamanya sayuran berdaun hijau, merah, kuning dan buah berwarna oren
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Kandungan karoten (µg)
|
---|---|---|
Sawi | 1 cawan (90g) |
2374
|
Bayam | 1 cawan (50g) |
2314
|
Kobis Cina | 1 cawan (80g) |
853
|
Lobak merah | 1 biji saiz sederhana (110g) |
2356
|
Labu | 1 cawan (140g) |
1432
|
Betik | 1 hiris saiz sederhana(160g) |
1843
|
Tembikai | 1 hiris saiz sederhana (240g) |
547
|
Mangga | ½ saiz sederhana (240g) |
630
|
Pisang | 2 biji saiz sederhana (185g) |
289
|
Peria | 1 cawan (125g) |
175
|
Oren | 1 biji saiz sederhana (135g) |
97
|
Labu air | 1 cawan (115g) |
12
|
Kekurangan vitamin A yang kronik boleh menyebabkan :
- Rabun malam
- Hilang selera makan
- Kulit kering dan kasar
- Sistem imun menjadi lemah
- Mata kering
- Lelaki (? 60 tahun) : 600µg RE/ hari
- Wanita (? 60 tahun) : 600µg RE/ hari
Vitamin C
Vitamin C diperlukan oleh badan untuk fungsi berikut :- Membantu badan melawan jangkitan
- Mengurangkan risiko penyakit
- Membantu dalam penyerapan ferum
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Kandungan vitamin C (mg)
|
---|---|---|
Betik | 1 hiris saiz sederhana (160g) |
112.8
|
Jambu batu | 1 biji saiz kecil (60g) |
89.3
|
Kobis | 1 cawan (70g) |
36.3
|
Oren | 1 biji saiz sederhana (135g) |
30.7
|
Mangga | 1 biji saiz sederhana (230g) |
30.5
|
Belimbing | 1 biji saiz kecil (115g) |
26.1
|
Tomato | 2 biji saiz sederhana (110g) |
25
|
Petai | ½ cawan (60g) |
19.5
|
Salad | 1 cawan (55g) |
14.9
|
Ulam raja | ½ cawan (17g) |
10.9
|
Pegaga | ½ cawan (20g) |
10.3
|
Timun | 1 cawan (136g) |
9.4
|
Kekurangan vitamin C yang kronik boleh menyebabkan :
- Skurvi
- Kurang selera makan
- Gusi berdarah
- Keletihan
- Kemurungan
- Lelaki (? 60 tahun) : 70 mg/ hari
- Wanita (? 60 tahun) : 70 mg/ hari
Asid folik
Asid folik diperlukan oleh badan bagi fungsi berikut :
Sumber asid folik dalam makanan :
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Kandungan asid folik (µg)
|
---|---|---|
Kacang hijau kering | ½ cawan (100g) |
622
|
Kacang merah kering | ½ cawan (100g) |
363
|
Hati ayam | 1 ketul (50g) |
294
|
Hati lembu | 1 ketul (saiz kotak mancis – 50g) |
145
|
Sawi | 1 cawan (60g) |
112
|
Bayam, dimasak | ½ cawan (60g) |
88
|
Kacang merah panggang | ½ cawan (120g) |
61
|
Ginjal lembu | 1 ketul (saiz kotak mancis – 50g) |
50
|
Kacang pis hijau | ½ cawan (80g) |
47.2
|
Kacang panjang | 1 cawan (120g) |
39
|
Telur | 1 biji saiz sederhana (50g) |
23.5
|
Daging tanpa lemak | 2 ketul (saiz kotak mancis – 100g) |
8
|
Kekurangan asid folik yang kronik boleh menyebabkan :
- Anemia
- Lemah
- Keletihan
- Sukar untuk menumpukan perhatian
- Kerengsaan
- Nafas pendek (shortness of breath)
- Kecelaruan fikiran (dementia)
- Kemurungan
- Lelaki (? 60 tahun) : 400µg
- Wanita (? 60 tahun) : 400µg
Kalsium
Kalsium diperlukan oleh badan bagi fungsi berikut :- Untuk membina dan mengekalkan kesihatan gigi dan tulang
- Untuk mengurangkan kehilangan jisim tulang
- Untuk membantu dalam pembentukan dan pemeliharaan tulang.
- Untuk mengekalkan imbangan homeostasis kalsium
- Untuk membantu dalam pembekuan darah secara normal
- Untuk mengekalkan fungsi saraf dan kawal atur otot jantung
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Kalsium (mg)
|
---|---|---|
Sardin dengan tulang | 2 ketul (130g) |
295
|
Dadih | 1 tub (150ml) |
284
|
Tauhu (tofu) | 1 ketul (152g) |
205
|
Susu segar | 1 cawan (200ml) |
204
|
Kailan | 1 cawan (60g) |
112
|
Bayam | 1 cawan (60g) |
73
|
Keju | 1 ketul |
50
|
Susu soya | 1 cawan (200ml) |
38.4
|
Badam | 10 biji (15g) |
32
|
Ikan bilis tanpa kepala | 10 ketul |
15
|
*Vitamin D memainkan peranan penting dalam penyerapan kalsium dan kesihatan tulang.
Kekurangan kalsium yang kronik boleh menyebabkan :
- Pengecutan otot
- Sakit otot
- Kekejangan
- Kebas di tangan dan kaki
- Osteomalasia (tulang lembut)
- Osteoporosis
- Lelaki (?60 tahun) : 800 mg
(>65 tahun) : 1000 mg - Wanita (?60 tahun) : 1000 mg
Zat besi
Zat besi diperlukan oleh badan untuk fungsi berikut :- Untuk menghasilkan sel darah merah
- Untuk mengangkut oksigen dalam badan
- Penting untuk fungsi otak terutamanya bagi pembelajaran dan daya ingatan
Makanan
|
Saiz hidangan
|
IRON ( mg)
|
---|---|---|
Kerang | 10 biji (100g) |
13.2
|
Peria | 1 cawan (130g) |
7.9
|
Kacang kuda | ½ cawan (100g) |
6.9
|
Tauhu goreng | 1 ketul (90g) |
6.6
|
Kangkung | 1 cawan (80g) |
4.2
|
Pucuk paku | 1 cawan (85g) |
4.1
|
Bihun | 1 cawan (100g) |
3.4
|
Bayam | 1 cawan (60g) |
3.0
|
Ayam | 1 ketul saiz sederhana (100g) |
2.8
|
Daging lembu tanpa lemak | 2 ketul (saiz kotak mancis -100g) |
2.2
|
Roti gandum penuh | 2 hiris (50g) |
1.6
|
Kismis | ¼ cawan (40g) |
1.4
|
Telur | 1 biji saiz sederhana (50g) |
1.2
|
Ikan bilis | 10 ekor |
0.2
|
Kekurangan zat besi yang kronik boleh menyebabkan :
- Kulit pucat
- Badan lemah
- Lesu
- Anemia
- Lelaki ( ? 60 tahun) : 14 mg
- Wanita ( ? 60 tahun) : 11 mg
Zink
Zink diperlukan oleh badan bagi fungsi berikut :- Membantu proses penghadaman karbohidrat, lemak dan protein
- Mencegah pengurangan sensitiviti deria rasa dan hidu
Makanan
|
Saiz hidangan
|
Zink (mg)
|
---|---|---|
Hati, ginjal (lembu, ayam-itik) | 2 ketul (saiz kotak mancis -100g) |
4.2 – 6.1
|
Daging (lembu, khinzir ) | 2 ketul (saiz kotak mancis -100g) |
2.9 – 4.7
|
Kacang (seperti kacang tanah, kacang hazel, walnut dsbnya.) | ½ cawan (100g) |
2.9 – 7.8
|
Ayam-itik | 1 ketul saiz sederhana (100g) |
1.8 – 3.0
|
Telur (ayam, itik) | 2 biji saiz sederhana (100g) |
1.1 – 1.4
|
Kacang (seperti kacang merah, kacang hijau, dal dsbnya) | ½ cawan (100g) |
1.0 – 2.0
|
Makanan laut | 3 – 4 ketul kecil (100g) |
0.5 – 5.2
|
Bijirin bijian penuh | ½ cawan (100g) |
0.5 – 3.2
|
Produk tenusu (susu, keju) | 1 gelas/ 1 hiris |
0.4 – 3.1
|
Roti putih | 2 hiris (50g) |
0.9
|
Ubi kentang (pelbagai) | 1 biji saiz sederhana (100g) |
0.3 – 0.5
|
Sayur-sayuran | 1½ cawan (100g) |
0.1 – 0.8
|
Buah-buahan | 1 biji saiz sederhana (100g) |
0 – 0.2
|
Kekurangan zink yang kronik boleh menyebabkan :
- Penyembuhan luka yang lambat
- Kehilangan deria rasa
- Lelaki (? 60 tahun) : 6.7 mg
? 65 tahun : 6.2 mg - Wanita (? 60 tahun) : 4.9 mg
? 65 tahun : 4.2 mg
Air
Air diperlukan untuk meningkatkan fungsi badan. Ia membantu dalam:- Penghadaman, penyerapan, peredaran (darah mengandungi 80% air) atau perkumuhan (urin mengandungi 97% air)
- Mengawal suhu badan serta sebagai pelincir sendi dan organ dalaman seperti usus dan perut.
Pengurusan Pemakanan Kanak-kanak Berkeperluan Khas
Pengenalan
Kanak-kanak
berkeperluan khas adalah merujuk kepada kanak-kanak yang mengalami
ketidakupayaan fizikal, mental, sensori, tingkah laku, kognitif dan
emosi yang memerlukan penjagaan yang khusus. Ketidakupayaan yang dialami
oleh kanak-kanak berkeperluan khas menyebabkan mereka mungkin tidak
mendapat makanan yang cukup dan mempunyai risiko tinggi mengalami
masalah kekurangan zat makanan. Ini boleh disebabkan oleh masalah
pengambilan makanan, interaksi antara ubat-ubatan dengan makanan,
kelainan corak pertumbuhan dan gangguan sistem metabolik. Oleh itu
adalah penting untuk memastikan kanak-kanak ini diberi makanan seimbang
dan berkhasiat supaya mendapat pemakanan yang cukup. Pertumbuhan mereka
juga perlu dipantau dari masa ke semasa untuk memastikan status
pemakanan mereka sentiasa dalam keadaan yang baik. Perancangan diet yang
tepat dan bersesuaian termasuk cara pemberian,pemilihan makanan/produk
yang sesuai serta modifikasi ke atas tekstur makanan mengikut
kesesuaian kanak-kanak dengan keperluan khas amat penting bagi membantu
dan memastikan kecukupan nutrien yang diambil.
Pemakanan Bayi Dari Lahir Hingga 6 Bulan
Susu
ibu adalah makanan yang terbaik untuk bayi dari lahir sehingga 6 bulan.
Berilah susu ibu sahaja mengikut kehendak dan keperluannya .Bayi tidak
memerlukan air atau susu tambahan dan/atau makanan lain untuk tempoh
enam bulan tersebut. Susu ibu sudah mencukupi untuk membekalkan semua
keperluan tenaga, terutama nutrien penting seperti protein, karbohidrat,
lemak juga semua keperluan vitamin dan mineral yang diperlukan. Adalah
dinasihatkan agar ibu juga menjaga dan mengambil berat tentang
pengambilan pemakanannya, dan mengamalkan diet seimbang bagi memastikan
kecukupan dan kualiti susu ibu yang dihasilkan.

Sumbing bibir

Sumbing lelangit
Bayi
yang mempunyai masalah sumbing bibir (cleft lip), mereka masih boleh
diberi susu ibu seperti biasa. Manakala bagi bayi yang mempunyai masalah
sumbing lelangit (cleft palate), susu ibu perlu diperah dan diberi
kepada bayi melalui cawan khas (cup feeding), atau botol khas (weaning
bottle). Sekiranya menghadapi sebarang masalah, rujuk kepada pakar
perubatan atau pakar laktasi.
![]() ![]() |
![]() |
Cawan khas
|
Botol khas
|
Sumber:
1. Medicare Health & Living Ltd , 2006 2. WHO, 1997 |
Sumber:
1. Linco Baby Merchandise Work’ s Co., Ltd, 2008 |
Umur bayi
|
Bilangan penyusuan sehari
|
Jumlah susu ibu pada setiap penyusuan (ml)
|
Jumlah susu ibu dalam sehari (ml)
|
---|---|---|---|
Dari lahir hingga 1 bulan
|
8
|
60
|
480
|
1 hingga 2 bulan
|
7
|
90
|
630
|
2 hingga 4 bulan
|
6
|
120
|
720
|
4 hingga 6 bulan
|
6
|
150
|
900
|
Jadual : Panduan memberi susu ibu yang mencukupi kepada bayi
Pemakanan Bayi Dan Kanak-kanak Kecil Berumur 6 Bulan Hingga 3 Tahun
Makanan
pelengkap perlu diberi kepada bayi yang berumur 6 bulan dan ke atas
untuk membantu mereka membesar dengan baik dan mendapat semua nutrien
yang diperlukan terutama keperluan zat besi . Ini termasuk bayi yang
menyusu susu ibu atau mengambil susu rumusan bayi. Teruskan penyusuan
susu ibu berdasarkan permintaan bayi dan keperluannya sehingga bayi
berumur 2 tahun. . Walau bagaimanapun, makanan pelengkap BUKAN pengganti
susu ibu. Makanan pelengkap perlu dipelbagaikan dan dipertingkatkan
selaras dengan perkembangan bayi untuk membantu tumbesarannya. Pemberian
makanan keluarga boleh diperkenalkan semasa kanak-kanak berumur 1
tahun. Pastikan kanak-kanak diberi makanan yang berkhasiat pada setiap
waktu makan.
Penyediaan Hidangan Berdasarkan Piramid Makanan Malaysia

Makanan
yang disediakan kepada kanak-kanak berkeperluan khas perlu mengandungi
kombinasi makanan daripada 5 kumpulan makanan iaitu; Pertama – kumpulan
nasi, mi, roti, bijirin, produk bijirin dan ubi-ubian; Kedua – kumpulan
sayur-sayuran dan buah-buahan; Ketiga – kumpulan ikan, ayam, daging,
telur dan kekacang; Keempat – kumpulan susu dan produk tenusu dan Kelima
– kumpulan lemak, minyak, gula dan garam. Perancangan menu kepada
mereka boleh dilaksanakan dengan menggunakan paling banyak makanan
daripada Kumpulan 1 (nasi, mi, roti, bijirin, produk bijirin dan
ubi-ubian) dan paling sedikit daripada Kumpulan 5 (lemak, minyak, gula
dan garam). Ini untuk memastikan mereka mendapat tenaga dan semua
nutrien yang diperlukan.
Walau
bagaimanapun kanak-kanak dengan keperluan khas berkemungkinan tidak
mendapat atau mencapai saranan hidangan seperti yang dinyatakan di atas.
Oleh itu, pengubahsuaian diet perlu dilakukan mengikut jenis dan
masalah atau ketidakupayaan yang dialami oleh mereka. Perancangan diet
yang betul dan bersesuaian amat penting untuk kanak-kanak mendapat
nutrien dalam membantu menggalakkan pertumbuhan.
Keperluan Tenaga Dan Cecair Sehari Bagi Bayi dan Kanak-kanak
Kategori Umur
|
Keperluan Tenaga (kcal)
|
Keperluan Cecair
|
---|---|---|
Kanak-kanak berumur 1-3 tahun |
950
|
4 gelas (1000ml)
|
Kanak-kanak berumur 4-6 tahun |
1300
|
6 gelas (1500ml)
|
Kanak-kanak berumur 7-9 tahun |
1700
|
7 gelas (1750ml)
|
Kanak-kanak berumur 10-12 tahun |
2000
|
8 gelas (2000ml)
|
Kanak-kanak berumur 13-18 tahun |
2500
|
8 – 11 gelas
(2000ml – 2750ml) |
Sumber: RNI (2005) dan Panduan Diet Malaysia (2010)
Keperluan
tenaga (kalori) bagi kanak-kanak berkeperluan khas tanpa komplikasi
kesihatan adalah sama seperti kanak-kanak normal. Walau bagaimanapun,
kanak-kanak Down syndrome dan kanak-kanak yang mengalami masalah failure to thrive (FTT) memerlukan pengubahsuaian dari segi keperluan tenaga (kalori) berdasarkan keperluan pemakanan mereka.
Kanak-kanak Down Syndrome
perlu dikurangkan pengambilan tenaga sebanyak 10-15% daripada saranan
RNI. Ini adalah kerana kadar metabolisme mereka adalah lebih rendah
berbanding dengan kanak-kanak normal. Contohnya, Mei Yee ialah
kanak-kanak Down Syndrome berumur 10 tahun dan mengalami masalah berlebihan berat badan. Maka keperluan tenaga bagi Mei Yee ialah:
Keperluan tenaga Mei Yee
= (Keperluan tenaga bagi kanak-kanak normal) – 15%
= 2000kcal – 300kcal = 1700kcal
Kanak-kanak failure to thrive (FTT)
ialah kanak-kanak kurang berat badan dan/atau tiada peningkatan berat
badan selama setahun. Keperluan tenaga mereka perlu dipertingkatkan
sehingga 150% atau lebih daripada saranan RNI. Contohnya, Selvi
ialah kanak-kanak Cerebral Palsy berumur 7 tahun dan mengalami masalah failure to thrive (FTT). Maka keperluan tenaga bagi Selvi ialah:
Keperluan tenaga bagi Selvi,
= (Keperluan tenaga bagi kanak-kanak normal) + 50%
= 1700kcal + 850kcal = 2550kcal
Keperluan
tenaga dan nutrien lain bagi kanak-kanak yang terlantar (disable
child), atau kanak–kanak yang telah didiagnosa dengan “special disease condition“
dan kanak-kanak yang mempunyai komplikasi kesihatan atau berpenyakit
kronik perlu dirujuk kepada Pegawai Dietetik dari hospital berdekatan
untuk mendapat nasihat dan perancangan pemakanan khas yang bersesuaian
dengan masalahnya.
0 ulasan:
Catat Ulasan